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MEMORANDUM 

 
TO ALL REGIONAL ADMINISTRATION, CHILDREN’S DIVISION 

AND FAMILY SUPPORT STAFF 
 
FROM:   FREDERIC M. SIMMENS, DIRECTOR, CHILDREN’S DIVISION 
   DENISE CROSS, DIRECTOR, FAMILY SUPPORT DIVISION 
 
SUBJECT:  EMPLOYEES FROM OTHER DIVISIONS AS FOSTER AND  
   ADOPTIVE PARENTS 
 
REFERENCE:  CHILDREN’S DIVISION AND FAMILY SUPPORT DIVISION 
 
DISCUSSION: 
 
 In the past, no employee with the Division of Family Services (DFS), whether 
Income Maintenance, Children’s Services, or Rehabilitation Services for the Blind, could 
serve as foster parents for the division; they could be foster/adoptive parents for private 
and public agencies other than our division.  Employees adopting children in the care 
and custody of the division were required to have their home study and adoption 
supervision completed by a child-placing agency or adoption intermediary other than 
DFS. 
 
 With the split of the Division of Family Services into two separate divisions, 
Children’s Division (CD) and Family Support Division (FSD), that policy has been 
revised.  Employees for other divisions may now foster and adopt children through the 
CD by participating in the same process as all other applicants for foster/adopt 
parenting.  The assessment and training of the FSD resource family may be conducted 
by CD staff or by a private agency awarded a Resource Development Contract. 
 
 Any situation that could be viewed as a conflict of interest (including clerical staff 
that may be dually assigned) must be avoided.  If an employee of another division 
wishes to foster/adopt a child under the legal jurisdiction of his/her county of 
employment, the request will require CD Regional Director approval.  The CD Regional 
Directors along with FSD regional staff are asked to develop a consistent regional review 
policy for the above conflict of interest situation.  Under no circumstance shall an 
employee of any division be allowed to foster or adopt a child when that employee has 
any connection with the child or the child’s family through his/her employment. 



 
 Employees within the Children’s Division who wish to foster and/or adopt will 
continue to follow policy as described in the Child Welfare Manual, Section 6,  
Chapter 10. 
 
NECESSARY ACTION: 
 
1. Please share this memorandum with all staff. 
2. Questions regarding this policy should be sent to Central Office through normal 
 supervisory channels. 
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